Algemene Verkoop Leverings en Betalings Voorwaarden Groothandel B.V., gevestigd aan de Maarten Kruytstraat 24 te 2202 GX Noordwijk, augustus 2017.
1. Definities
1.1.1
Onder Leverancier wordt in deze algemene voorwaarden verstaan, Drinxx Groothandel B.V. te Noordwijk, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 66688361, de gebruiker van deze voorwaarden.
1.1.1
Onder Afnemer wordt in deze algemene voorwaarden verstaan de natuurlijke persoon of welke rechtspersoon dan ook, alsmede samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid, met wie Leverancier een overeenkomst (mogelijk) wenst te sluiten of heeft gesloten.
2. Toepasselijkheid
2.1
Deze voorwaarden zijn integraal van toepassing op iedere verbintenis, aanbieding, op alle verkopen of leveringen van al de goederen en/of diensten welke door Leverancier worden verhandeld en op iedere overeenkomst tussen Leverancier en Afnemer.
2.2
Door het enkele feit van bestelling en/of acceptatie gaat Afnemer akkoord met deze voorwaarden met terzijdestelling van eventuele eigen voorwaarden van de Afnemer.
2.3
Alle aanbiedingen, in welke vorm gedaan, zijn vrijblijvend, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
2.4
Deze algemene voorwaarden zullen mede van toepassing zijn op eventuele aanvullende of vervolgovereenkomsten tussen Leverancier en Afnemer.
2.5
Van deze algemene voorwaarden kan slechts schriftelijk worden afgeweken.
2.6
Indien enige bepaling van deze voorwaarden om welke reden dan ook niet geldig zou zijn, dan blijven deze voorwaarden voor het overige van kracht en zullen partijen in onderling overleg voorzien in een regeling ter vervanging van de betreffende ongeldige bepaling met zoveel mogelijk behoud van de strekking ervan.
3. Totstandkoming van een overeenkomst
3.1
Indien Afnemer een opdracht plaatst, komt de overeenkomst eerst tot stand, doordat de leverancier deze schriftelijk aanvaardt dan wel een begin met de uitvoering daarvan maakt.
4. Prijzen
4.1
Voor zover niet uitdrukkelijk anders vermeld c.q. overeengekomen, is een prijs, die in een offerte staat vermeld of tussen partijen is overeengekomen, gebaseerd op levering aan het magazijn van de Afnemer en in die prijs zijn alle overheidsheffingen begrepen met uitzondering van de BTW. De BTW, het statiegeld met betrekking tot geleverde emballage en de kosten verbonden aan het terugnemen en wegwerken van emballage (voor zover niet statiegeld betreffende) worden apart in rekening gebracht.
4.2
Leverancier is gerechtigd wijzigingen in o.a. inkoopprijzen, arbeidslonen en/of valutakoerswijzigingen die betrekking hebben op de overeengekomen prestatie door te berekenen.
4.3
De door de overheid toegestane en/of opgelegde prijswijzigingen worden door de Leverancier doorberekend.
4.4
Aan het niet ontvangen hebben van een mededeling tot prijswijziging kan de Afnemer niet het recht ontlenen om tegen voormalige of andere prijzen bevoorraad te worden.
4.5
Voor de door de Leverancier aan Afnemer geleverde goederen gelden prijzen zoals die op het tijdstip van ontvangst van de bestelling van de Afnemer in prijslijst tussen partijen voor de desbetreffende categorie van afnemers zijn vastgelegd.
4.6
Per factuur kan Leverancier verwerkingskosten in rekening brengen. Voor bestellingen tussen 17.00 uur en de volgend ochtend 8.00 uur en in het weekend tussen vrijdag 17.00 uur en maandagochtend 8.00 uur kan de Leverancier kosten in rekening brengen.
4.7
Leverancier is te allen tijde gerechtigd prijswijzigingen door te voeren.
5. Betalingen
5.1
Leverancier doet aan Afnemer bij of na de aflevering een factuur toekomen met vermelding van het voor de betreffende (deel)levering verschuldigde bedrag. Klachten over een ontvangen factuur dienen op straffe van verval van het recht om te reclameren binnen zeven (7) kalenderdagen na de factuurdatum schriftelijk bij de Leverancier te worden ingediend. Afnemer is verplicht het factuurbedrag zonder (betalings)korting, zonder schuldvergelijking in euro’s binnen zeven (7) kalenderdagen, tenzij een ander krediettermijn is overeengekomen, na de factuurdatum te betalen hetzij contant ten kantore van Leverancier, hetzij door het factuurbedrag te voldoen op een door Leverancier aangegeven bankrekening.
5.2
Bij niet tijdige betaling raakt de Afnemer in verzuim en worden alle betalingsverplichtingen van Afnemer, ongeacht of Leverancier ter zake reeds heeft gefactureerd, terstond opeisbaar.
5.3
In geval van niet-tijdige betaling is Afnemer een rente verschuldigd voor iedere maand of gedeelte van de maand dat de Afnemer met zijn betalingsverplichting in gebreke is. De verschuldigde rente wordt berekend aan de hand van een maandpercentage van 1%.
5.4
Het in 5.1 bepaalde laat onverlet het recht van Leverancier om, indien hij daartoe aanleiding ziet, van Afnemer gehele of gedeeltelijke betaling van de verschuldigde prijs vóór of bij de aflevering of, naar zijn keuze, een naar zijn oordeel genoegzame zekerheid voor de betaling van de verschuldigde prijs te verlangen. Wordt de vooruitbetaling c.q. de zekerheid niet binnen de door Leverancier gestelde termijn ontvangen, dan is Leverancier gerechtigd de nakoming van al zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst of andere nog uit te voeren overeenkomsten op te schorten of, na een vergeefse aanmaning, de overeenkomst en/of de andere overeenkomsten met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk te ontbinden, onverminderd zijn recht op schadevergoeding.
5.5
Alle kosten die Leverancier in of buiten rechte maakt in verband met enig tekortschieten van Afnemer in de nakoming van zijn verplichtingen, komen geheel voor rekening van Afnemer. De vergoeding voor de kosten die Leverancier buiten rechte maakt, is vijftien (15) procent van hetgeen Afnemer verschuldigd is maar onbetaald laat, met een minimum van € 500,00.
5.6
Afnemer mag tegenvorderingen die hij op Leverancier heeft niet verrekenen met hetgeen hij aan Leverancier verschuldigd is, behoudens voor zover die tegenvorderingen door Leverancier schriftelijk en uitdrukkelijk zijn erkend of in rechte onherroepelijk zijn vastgesteld.
5.7
De leverancier zal de geldende statiegeldvergoeding voor de betreffende emballage aan zijn afnemers alleen verrekenen, indien en voor zover de afnemers de retouremballage onbeschadigd en goed gesorteerd bij hem inleveren. Onder retouremballage wordt verstaan: fusten, flessen, kratten, dozen, cilinders, tray’s, pallets, rolcontainers en alle overige primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen die met statiegeld of een retourpremie zijn belast en die bedoeld zijn om te worden ingeleverd bij de Leverancier. Onder geldende statiegeldvergoeding wordt verstaan: de statiegelden zoals die zijn vastgelegd in de verordeningen van het Bedrijfschap Frisdranken en Waters, zijn eventuele rechtsopvolger of andere Nederlandse publiekrechtelijke regelingen. De retouremballage blijft ondanks betaling van statiegeld van de Leverancier dan wel van de fabrikant. Afnemer is niet gerechtigd de retouremballage aan derden in eigendom over te dragen, noch voor andere doeleinden te (laten) gebruiken dan waarvoor de retouremballage bestemd is. In geen geval is statiegeld te beschouwen als vergoeding voor de reële waarde van de emballage.
5.8
Aan Afnemer komt geen recht tot opschorting van zijn verplichtingen uit een overeenkomst jegens Leverancier toe, behalve voor zover Leverancier daarmee uitdrukkelijk heeft ingestemd dan wel voor zover en zolang er met betrekking tot die overeenkomst aan de zijde van Leverancier onmiskenbaar sprake is van een termijnoverschrijding.
5.9
Eventuele overeengekomen bonus- en/of kortingsafspraken worden toegekend onder de opschortende voorwaarde dat alle verschuldigde bedragen van de Afnemer aan de Leverancier zijn voldaan.
5.10
In het geval dat de Afnemer in staat van faillissement wordt verklaard, failliet wordt c.q. is verklaard, surseance van betaling aanvraagt, onder curatele wordt gesteld, in geval Afnemer een natuurlijk persoon is de wet schuldsanering natuurlijke personen op Afnemer van toepassing wordt verklaard, of op andere wijze het beheer van zijn vermogen of een deel ervan verliest, indien de vennootschap van de Afnemer wordt ontbonden of het door de Afnemer uitgeoefende bedrijf wordt gestaakt, de huurovereenkomst tussen verhuurder en Afnemer eindigt, Afnemer volgens Leverancier niet (meer) kredietwaardig is, in geval Afnemer een natuurlijk persoon is en overlijdt of na het sluiten van een overeenkomst de Leverancier kennis heeft genomen van informatie en daarmee goede grond heeft te vrezen dat de Afnemer haar
verplichtingen jegens de Leverancier niet (behoorlijk) zal nakomen, worden alle door de Afnemer aan Leverancier verschuldigde bedragen terstond opeisbaar en heeft de Leverancier tevens het recht gesloten overeenkomsten te annuleren of te ontbinden en/of schadevergoeding te vorderen.
6. Leveringen
6.1
Enkele overschrijding van de overeengekomen leveringstermijn doet de Leverancier nog niet in verzuim zijn. Daarvan is pas sprake wanneer Leverancier om hem toe te rekenen redenen ook niet levert binnen een hem na de overeengekomen
6.2
Leverancier is gerechtigd tot het doen van deelleveringen en in samenhang daarmee tot het toezenden van deelfacturen.
6.3
Levering geschiedt aan het magazijn van de Afnemer. De losplaats bij de Afnemer is goed bereikbaar voor die transportmiddelen, welke voor levering algemeen gebruikelijk is. Afnemer zal al het mogelijke doen om te bereiken dat de wachttijd tussen het tijdstip van melding van aankomst op het afleveradres en het tijdstip waarop met het lossen van de af te leveren goederen kan worden begonnen tot een minimum wordt beperkt. Vervoer en verplaatsing op het terrein en/of binnen de binnenruimte van de Afnemer zijn niet in de aflevering begrepen tenzij anders overeengekomen.
6.4
Op Afnemer rust een afnameplicht. Neemt Afnemer de voor hem bestemde en aan hem aangeboden zaken om niet aan Leverancier toe te rekenen redenen niet (tijdig) af, dan is Leverancier onder verval van zijn leveringsplicht gerechtigd deze zaken te verkopen na zeven (7) kalenderdagen, nadat Leverancier Afnemer van het voornemen daartoe in kennis heeft gesteld en Afnemer de betreffende zaken niet alsnog heeft afgenomen. In geval van waren met een beperkte houdbaarheid mag Leverancier een kortere termijn dan zeven kalenderdagen aanhouden. De opbrengst na aftrek van alle kosten mag Leverancier verrekenen met de overeengekomen koopprijs, die, voor zover niet door de verrekening voldaan, Afnemer verschuldigd blijft. Een en ander laat eventuele andere rechten van Leverancier jegens Afnemer onverlet.
6.5
Leveringen geschieden in het algemeen zo spoedig mogelijk na opgave van de bestelling volgens het bekendgemaakte bestelen leveringsschema. Opgaven van leveringstermijnen geschiedt bij benadering. Leverancier is gerechtigd bestellingen in combinatie of in gedeelten, zowel voor elk artikel afzonderlijk als voor de bestelling in zijn geheel, met minimum hoeveelheden uit te voeren.
6.6
Levering geschiedt binnen de bij de Leverancier normale geldende werktijden aan het tussen de Afnemer en Leverancier overeengekomen afleveradres van de Afnemer, waarbij de keuze en wijze van vervoer van de te leveren goederen en/of materialen geheel aan de Leverancier is. Op het moment van levering gaat het risico van de geleverde goederen en/of door Leverancier verhuurde dan wel in opdracht van derde partijen geleverde materialen over op de Afnemer.
6.7
Facturering voor het geleverde en de creditering voor de retouremballage en/of vooraf door Leverancier voor akkoord gegeven retour goederen geschieden middels aflevering bon. Indien de Afnemer op het tijdstip van levering niet aanwezig is en de aflevering bon niet heeft getekend, geldt de door de Leverancier opgestelde aflevering bon.
6.8
Reclames betreffende de door de Leverancier gekeverde goederen en/of toegezonden facturen, behoren door de Afnemer binnen acht (8) dagen na ontvangst schriftelijk of telefonisch bij de Leverancier te worden ingediend en rechtvaardigen in geen geval vrijstelling of uitstel van de betaling van de factuur. Reclames ten aanzien van de door de fabrikant aangebrachte houdbaarheidsdatum kan enkel geschieden op het moment van levering. Breukvergoeding wordt alleen vergoed indien de
betreffende beschadiging van het artikel voor de levering, dan wel op het moment van levering veroorzaakt is door een medewerker van de Leverancier, heeft plaatsgevonden.
7. Overgang van eigendom
7.1
De eigendom van door Leverancier geleverde zaken gaat op Afnemer niet eerder over dan nadat Afnemer al hetgeen hij uit hoofde van of in verband met enige met Leverancier gesloten overeenkomst tot het leveren van zaken en/of het verrichten van diensten aan Leverancier verschuldigd is, ten volle heeft betaald.
7.2
Afnemer is verplicht de zaken, waarvan de eigendom nog bij Leverancier rust, duidelijk afgescheiden van andere zaken en overigens naar behoren te bewaren en deze voor de duur dat zij nog onder hem zijn mede ten behoeve van Leverancier naar behoren tegen het risico van beschadiging of verlies door brand, explosie of diefstal te verzekeren.
7.3
Over zaken, waarvan de eigendom nog bij Leverancier rust, mag Afnemer niet anders beschikken dan past in de normale uitoefening van zijn beroep of bedrijf; daaronder valt o.a. niet het gebruik van die zaken voor het verstrekken van zekerheid.
7.4
Wanneer Afnemer enige verplichting uit hoofde van of in verband met enige met Leverancier gesloten overeenkomst tot leveren van zaken en/of het verrichten van diensten niet ten volle nakomt, is Leverancier gerechtigd de hem nog in eigendom toebehorende zaken eigenmachtig terug te nemen, zonder dat hij tot enige vergoeding is gehouden. Afnemer is verplicht hierbij alle gewenste medewerking te verlenen op straffe van een direct opeisbare boete van € 500,00 per dag. Alle kosten van terugnemen zijn voor rekening van Afnemer. Afnemer verleent Leverancier reeds nu voor alsdan onherroepelijk machtiging om daartoe de bij of voor de Afnemer in gebruik zijnde ruimten te (doen) betreden.
7.5
De eigendom van die geleverde emballage, waarvoor Afnemer statiegeld heeft betaald en/of die voor hergebruik in aanmerking komt, gaat in geen geval over op Afnemer.
8. Kwaliteit, keuring en tekortkomingen
8.1
De afgeleverde zaken gelden slechts als niet deugdelijk indien Afnemer aantoont dat zij niet voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen, die ten tijde van het tot stand komen van de overeenkomst voor die zaken gelden, en niet beantwoorden aan de uitdrukkelijk overeengekomen specificaties en/of niet geschikt zijn voor het gebruik, dat door Afnemer voor of bij het sluiten van de overeenkomst uitdrukkelijk is genoemd of dat uit de aard van de zaken onmiskenbaar blijkt.
8.2
Afnemer is gehouden de afgeleverde zaken bij of onverwijld na afgifte op volledigheid en deugdelijkheid te (doen) onderzoeken. Op tekorten en gebreken, die Afnemer bij of onverwijld na de afgifte heeft ontdekt of die Afnemer met een zorgvuldige inspectie zou hebben kunnen ontdekken, kan Afnemer tegenover Leverancier geen beroep meer doen, indien van die tekorten of gebreken niet binnen acht (8) kalenderdagen na afgifte van de betrokken zaken schriftelijk onder nauwkeurige omschrijving van de tekorten en gebreken aan Leverancier melding is gemaakt. Op tekorten en gebreken, die Afnemer niet bij of onverwijld na de aflevering met een zorgvuldig onderzoek heeft kunnen ontdekken, kan Afnemer tegenover Leverancier nog gedurende een periode van uiterlijk twee maanden na afgifte van de betreffende zaken een beroep doen, mits Afnemer die tekorten en gebreken binnen acht (8) kalenderdagen na ontdekking in de twee maanden periode schriftelijk met een nauwkeurige omschrijving van de tekorten en/of gebreken aan Leverancier meldt en aantoont, dat de tekorten en gebreken reeds voor de afgifte van de betreffende zaken bestonden.
8.3
In geval van tekorten of gebreken die overeenkomstig het in 8.2 bepaalde tijdig en op juiste wijze zijn gemeld en aan Leverancier zijn toe te rekenen, zal Leverancier, naar zijn keuze, de tekorten of gebreken opheffen dan wel Afnemer op basis van de overeengekomen koopprijs crediteren voor dat deel van de levering, waarop de tekorten en/of gebreken betrekking hebben.
8.4
In het geval nakoming redelijkerwijs nog mogelijk of zinvol is, kan Afnemer de overeenkomst wegens Leverancier toe te rekenen tekorten of gebreken ontbinden of doen ontbinden, maar slechts voor zover Leverancier ook na een schriftelijke aanmaning daartoe niet binnen een alle omstandigheden in aanmerking genomen redelijke termijn erin slaagt de tekorten of gebreken op aanvaardbare wijze op te heffen. In het geval nakoming redelijkerwijs niet meer mogelijk of zinvol is en Leverancier ook na een aanmaning daartoe nalaat hem te crediteren overeenkomstig het in 8.3 bepaalde, kan Afnemer de overeenkomst wegens Leverancier toe te rekenen tekorten of gebreken ontbinden of doen ontbinden, maar slechts voor zover de overeenkomst niet naar behoren is nagekomen.
8.5
Het in dit artikel bepaalde is van overeenkomstige toepassing op het verrichten van diensten.
9. (On-)toerekenbaarheid van tekortschieten
9.1
Indien Leverancier tekortschiet in de nakoming van een verplichting jegens Afnemer kan dat tekortschieten niet aan Leverancier worden toegerekend en is er sprake van overmacht, indien het tekortschieten een gevolg is van een buiten de macht van Leverancier gelegen omstandigheid. Als zodanige omstandigheid geldt in ieder geval, althans voor zover Leverancier ter zake van het ontstaan of vermijden van de nadelige gevolgen ervan geen serieus verwijt valt te maken: oorlog of een daarop gelijkende situatie, oproer, sabotage, brand, blikseminslag, explosie, uitstroming van gevaarlijke stoffen of gassen, storing in de energievoorzieningen, ernstige bedrijfsstoring, ziekte van personeel op ongewone schaal, staking,bedrijfsbezetting, blokkade, boycot, tekort aan grondstoffen, transportbelemmeringen, overheidsmaatregelen waaronder invoer-, uitvoer-, doorvoer-, productie- of leveringsverboden, niet of niet tijdig presteren van een door Leverancier bij de uitvoering betrokken derde, waaronder een toeleverancier.
9.2
Voor zover Leverancier de overeenkomst tijdelijk niet (naar behoren) kan nakomen als gevolg van overmacht als in 8.1 bedoeld, worden de wederzijdse verplichtingen van het nog niet uitgevoerde deel van de overeenkomst, dat door de overmacht wordt getroffen, opgeschort. Als tijdelijke overmacht geldt een niet (naar behoren) kunnen nakomen gedurende maximaal dertig (30) min of meer aaneengesloten kalenderdagen. Blijft de overmacht situatie daarna nog voortbestaan, dan kan ieder van de partijen de overeenkomst ontbinden voor het deel dat door de overmacht wordt getroffen.
10. Aansprakelijkheid
10.1
Leverancier is niet aansprakelijk jegens Afnemer zolang Afnemer haar verplichtingen jegens Leverancier niet is nagekomen.
10.2
Leverancier is niet aansprakelijk voor schade, die Afnemer lijdt, tenzij hem te dier zake een ernstig verwijt treft. Leverancier is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade van de Afnemer waaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, schade door bedrijfstagnatie of schade veroorzaakt door hulppersonen van de Afnemer. In het geval de Leverancier iets te verwijten is, is de aansprakelijkheid van Leverancier beperkt tot twintig (20) procent van de nettoprijs m(brutoprijs minus de BTW en andere overheidsheffingen) voor dat deel van de overeenkomst, waar de aansprakelijkheid op ziet met een maximum van € 5.000, dan wel tot het bedrag dat de verzekeraar van Leverancier in een voorkomend geval aan de Leverancier uitkeert.
10.2
Afnemer vrijwaart Leverancier tegen alle schadevorderingen van derden in verband met door Leverancier aan hem geleverde zaken of voor hem verrichte diensten, behoudens voor zover deze schade in de verhouding tot Afnemer krachtens deze overeenkomst voor rekening van Leverancier komt.
10.3
Afnemer dient op straffe van verval van zijn recht op schadevergoeding binnen vijftien (15) kalenderdagen, nadat hij het ontstaan van schade, waarvoor Leverancier mogelijk aansprakelijk is, heeft ontdekt, hiervan Leverancier schriftelijk te verwittigen met een zo nauwkeurig mogelijke opgave van oorzaak, aard en omvang van de schade. Behoudens voor zover schade conform het in de vorige zin bepaalde is gemeld, vervalt het recht op vergoeding van schade in zijn geheel twee (2) maanden na het tijdstip waarop de levering van de zaken of diensten had moeten geschieden of heeft plaats gevonden.
11. Doorlevering door Afnemer van consumentengoederen
11.1
Afnemer is, behoudens uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Leverancier, verplicht om zaken, die Leverancier hem in consumentenverpakking aanlevert, in die verpakking en zonder wijziging, in goede staat verder te verkopen aan consumenten.
12. Overdracht van rechten en plichten
12.1
Leverancier behoudt zich het recht voor haar verplichtingen te doen verrichten door derden.
12.2
Afnemer mag zijn rechten en plichten slechts met voorafgaande schriftelijke toestemming van de Leverancier overdragen aan derden.
12.3
Voorts zal Afnemer in geval van overdracht van zijn verplichtingen gehouden zijn aan Leverancier desgevraagd passende garanties te beiden ten opzichte van de nakoming van deze verplichtingen.
12. Toepasselijk recht, bevoegde rechter
12.1
Op alle rechtsbetrekkingen tussen Leverancier en Afnemer is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
12.2
Geschillen tussen Leverancier en Afnemer worden bij uitsluiting beslecht door de bevoegde rechter te Den Haag. Leverancier is echter bevoegd het geschil aan een andere, op grond van de wet of een verdrag bevoegde Nederlandse of buitenlandse rechter voor te leggen.
13. Conversie
13.1
Indien en voor zover op grond van redelijkheid en billijkheid of het onredelijk bezwarend karakter op enige bepaling in deze algemene voorwaarden geen beroep kan worden gedaan, dan komt aan die bepaling qua inhoud en strekking een zoveel mogelijk overeenkomstige betekenis toe, zodat daarop wel een beroep kan worden gedaan.
14. Slotbepaling
14.1
Deze voorwaarden kunnen door Leverancier te allen tijde worden aangevuld en/of gewijzigd.